İnternetin yaygınlaşmaya başladığı yıllarda web sitelerinin hazırlanması teknik bir iş olarak görülüyordu ve kodlama becerileri olan insanlar tarafından yapılıyordu. Bu siteler amacı yerine getirmek için yeterli oluyor ancak gerek görünüm gerekse kullanım kolaylığı açısından zayıf kalıyorlardı. Sonraki yıllarda İnternetin giderek yaşamın her alanına yayılması ve öneminin artması nedeniyle bu sorunları gidermek üzere web sitesi hazırlanması projelerinde tasarımcılar da görev almaya başladılar. Ancak tasarımcıların kodlama tarafında, kodlamacıların ise tasarım tarafında eksik olmaları farklı becerileri olan bu iki grubun birlikte çalışmasını gerektirdi. Tasarım ve kodlama işlerinin birbirine bağımlı olması geliştirme aşamasında zorluklar yarattı. Son yıllarda mobil aygıtların devreye girmesi ve pek çok uygulamanın aslında bir web sitesi üzerine kurulması sürecin her iki yönüne hakim olabilen geliştiricilere olan talebi büyük oranda artırdı. "Önyüz geliştirme" terimi bu amaçla tasarım ile kodlamayı, diğer bir deyişle yaratıcılık ile teknik yetenekleri biraraya getiren bir alanı tanımlamak üzere kullanılmaya başlandı. Ayrıca günümüzde kadınların en önlerde yer aldıkları teknoloji alanlarından biri olarak dikkati çekiyor.
Bu atölyede bir web sitesinin -ya da benzer şekilde bir mobil uygulamanın- önyüzünün, yani kullanıcının gördüğü yüzünün başından sonuna tasarımını ve kodlamasını yapacağız. Bunu yaparken güncel standartları ve tavsiye edilen yöntemleri izleyeceğiz. Birinci oturumda içerik düzenleme, ikinci oturumda tasarım temellerini öğrendikten sonra üçüncü oturumda siteyi geniş bir bakış açısıyla oluşturma, dördüncü oturumda da kullanıcı etkileşimi konularını görecekler.
Tamamen açık kaynaklı, özgür yazılımlar kullanacağımız için katılımcılar edindikleri becerileri atölye sonrasında uygulamaya devam edebilecekler.
Bu atölye kullanıcının görmediği kısımların, yani veri yönetimi, site işlevlerinin yerine getirilmesi gibi kısımların yer alacağı "arkayüz geliştirme" atölyemizle uyumlu bir içerikle hazırlandığı için katılımcıların her iki atölyeye katılarak komple bir geliştirici perspektifi kazanmalarına ya da iki atölyenin katılımcılarının biraraya gelmesiyle ortak projeler üzerinde çalışacakları ayrı atölyeler düzenlenmesine zemin hazırlayacak.