Dünyada "büyük veri", "veri analitiği" gibi terimler hızla yayılmaya devam ediyor. Şirketler ellerindeki büyük boyutlu verinin işlenmesi ve anlamlandırılması için gerekli araçları araştırıyor, veri üzerinde incelemeler yapabilen analistleri işe alıyor. Üniversiteler büyük veri konusunda bilgisayar mühendisliği ve istatistik gibi programlarına yeni dersler ekliyor, bu konuda yüksek lisans ve doktora programları açıyor. Ülkeler, üniversite ve endüstri ile ortaklaşa büyük veri ve yapay zeka konularına odaklanan araştırma merkezlerine yatırım yapıyor.
Çalışılan şirketten ve konudan bağımsız olarak, veriyi anlama, işleme ve istatistiksel analizlerle veriye dayalı karar verme becerileri herkes için çok cazip hale geldi. Bu konularda çok sayıda ders, program ve bilgiye ulaşmak mümkün.
Veri analitiği, veri görselleştirme gibi konular, Amerika başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde artık lise düzeyindeki öğrenciler için atölyeler ve online eğitim veren girişimler ile destekleniyor. Bu konuda verilen eğitimler, bilgisayar mühendisliğine ilgi duyan öğrenciler için de çok heyecan verici çünkü öğrencilere kodlama ile gerçek hayatta ne tip problemlere çözüm üretebildiklerini gösteriyor.
Veri analitiği ve görselleştirme atölyesi, gerçek hayattan örnekler (filmler, sanatçılar, yiyecekler gibi) üzerinden toplanmış verilere merak edilen soruları sormayı, bu sorulara Python programlama dilini ve lise 1. sınıf matematik bilgilerini kullanarak cevap vermeyi öğretir. Ayrıca veri görselleştirme için Python dilinin çeşitli paketlerini kullanmayı öğretir.
Atölye sayesinde, lise öğrencileri hem Python programlama diline ve Jupyter ortamına giriş yapmış olacak, hem de Python ile gerçek veriler üzerinde uygulanabilecek basit matematiksel işlemleri öğrenecekler.